Retrospectiva politică a anului 2020

Unii nu au mai vrut, alții nu au mai putut ajunge în Parlament

Alegerile parlamentare din decembrie 2020 au făcut puțină curățenie și împrospătare în rândul clasei politice din România. Astfel, dacă nume sonore nu au mai ajuns în Parlament, din varii motive, surpriza a fost, cu siguranță, a celor de la PAUR (Partidul Alianței pentru Unirea Românilor).

Au intrat în Parlament imediat după Revoluție și păreau că sunt demnitari, pe viață. Însă cariera lor s-a întrerupt brusc, după aproape 31 de ani de la primele alegeri.
Printre numele sonore, rămase „șomere” se află fostul premier și președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cu un „majorat” de deputat și alți opt ani de senator. Pe final de carieră nu a făcut cele mai bune alegeri, astfel că după ce a pierdut lamentabil alegerile locale, din Capitală, s-a unit cu Pro România lui Victor Ponta, dar fără succes, căci partidul celui din urmă nu a trecut de pragul electoral de 5%.

Un alt parlamentar care a părăsit Legislativul după mai bine de trei decenii de la prima alegere este Varujan Vosganian. El a avut trei mandate de deputat și patru de senator. A fost în afara Parlamentului doar în perioada 2000-2004.  Atât Tăriceanu, cât și Vosganian, lideri ALDE, au candidat pe listele ProRomânia. De asemenea, după 16 ani, fostul premier Victor Ponta nu a fost ales pentru un nou mandat de deputat, cei trei au rămas „pe lângă” Casa Poporului.

Marton Arpad, parlamentar de 30 de ani, a anunțat în septembrie că nu mai candidează pentru un nou mandat, scrie portalul de limbă maghiară transindex.ro.  „Am lucrat în Parlament timp de treizeci de ani. A fost suficient”, a spus Marton, citat de Mediafax.

Nici cu Educația nu este mai bine

Doi dintre foștii miniștri de la Educație, social democrații Ecaterina Andronescu și Liviu Marian Pop nu au mai prins loc pe listele pentru „parlamentare”. Ecaterina Andronescu, după 12 ani petrecuți ca deputat și alți 12 ani ca senator, a rămas și ea pe dinafara Parlamentului. Pop a fost senator pentru două mandate, în perioada 2012-2020.

„Șoferul” și „Mitraliera”, pe  tușă

Alegerile din 6 decembrie i-a „lăsat pe tușă” și pe alți parlamentari cu notorietate. Printre aceștia se numără Șerban Nicolae (12 ani senator), Eugen Nicolicea (deputat între 1992 și 2020) și Cătălin Rădulescu (deputat între 1990 și 1992, precum și între 2012 și 2020). Ei nu au reușit să ocupe locuri eligibile pe listele PSD și au candidat din partea Partidului Ecologist din România, formațiunea care nu a trecut pragul electoral, obținând doar puțin peste 1%.

Totodată, nici fostul ministru de Finanțe Eugen Teodorovici nu a reușit să obțină un nou mandat de parlamentar. Deși aflat pe locul 1 al listei PSD la Senat, iar partidul său s-a clasat pe primul loc, Eugen Orlando Teodorovici a ratat reînnoirea mandatului de senator din cauza redistribuirii voturilor.

Tot la capitolul „parlamentari cu notorietate care au rămas fără mandat”, se află și senatorii Florina Presadă și Mihai Goțiu de la USR.

Unii pleacă, alții vin

Partidul Mișcarea Populară, fondat de fostul președinte al României Traian Băsescu, precum și formațiunea condusă de fostul premier Victor Ponta nu au reușit să treacă pragul electoral de 5% pentru a rămâne partide parlamentare. În schimb, surpriza anului a venit din partea PAUR (Partidnul Alianța pentru Unirea Românilor), care a crescut în câteva luni, de la „locale” până la „parlamentare”, precum Făt-Frumos, de la 1% a ajuns la peste 9% dintre voturile românilor. PAUR este condus de George Simion („omul de la peluză” și candidatul independent la europarlamentarele din 2019) și Claudiu Târziu (Coaliția pentru Familie).

Ironic, chiar dacă PSD a câștigat alegerile parlamentare, cu peste 28% la ambele Camere, în acest moment se află în opoziție, unde, potrivit liderului PSD, va face o „opoziție totală”.

Citește și: Alegeri parlamentare. Rezultatele finale: PSD, PNL, USR PLUS

#News